Köpek Eğitmenleri

18.06.2017
10

Köpek eğitmeni sahibinin yaşam tarzına uyum sağlaması ve adapte olmasını sağlamak için köpeğe eğitim veren kişidir. Çevremizdeki birçok canlı gibi köpekler de bizden çok farklı bir yaradılışa sahiptir. Bu yüzden köpeği anlamak ve eğitmek meşakkatli ve emek isteyen bir iştir. Köpek eğitmeni olmayı düşünen kişiler de bunu bilerek ve isteyerek bu yola çıkmalıdır.

Köpek Eğitmenleri

Köpek Eğitmenleri

Köpek eğitmenleri köpeğin sahibinin isteği doğrultusunda ihtiyaçları belirler ve bu doğrultuda köpeği eğitime hazırlar. Köpeğin söz dinlemesi ve sahibine itaat etmesini sağlayıp, ileri itaat dersleri kapsamında tasmasız, kayış kullanmadan gezdirirken komutlara uymasını sağlar. Köpeğin karakterinde korkma, pısırıklık, gibi özellikler veya psikolojik bozukluk varsa düzeltmeyi amaçlar. İstenmeyen huy ve davranışları düzeltir, sesli, sessiz işaret ile komutları öğrenmesini sağlar. Koruma eğitimi almaya uygun bir köpek ise şahıs, ev ve işyeri korumasına yönelik eğitim verir ve komutlarla saldırmayı öğretir. Çeşitli oyun araçları ile motivasyonunu sağlar, mesleğindeki gelişmeleri takip etmek ve uygulamakla yükümlüdür.

Köpek Eğitmeni Nasıl Olunur?

Köpek eğitmenleri bu işi uzun süre yapmak istiyorlarsa öncelikle köpekleri ırk, cins ayırmadan sevmelidirler. Güler yüzlü, sakin ve sabırlı olmak, beden dilini iyi kullanmak, dikkatli olmak, modern, toleranslı, araştırmacı olmak, köpekleri iyi tanımak, oyun oynamayı sevmek köpek eğitmenlerinde olması gereken özelliklerdendir. Ayrıca yapacağı iş gereği hareketli ve sportif yaşamalı, spor yapmayı sevmeli, beslenmesine özen göstermeli, yaz-kış her türlü hava şartlarında çalışmaya uygun, bedeni rahatsızlıkları olmayan, sağlığına özen gösteren kişiler olmalıdır. Köpeği eğitirken birtakım kurallar ve emirleri öğretmesi gerekir. Bu kural ve emirleri öğretirken profesyonel yaklaşımlar sergilemeli, agresif, kaba ve şiddet içeren yaklaşımlardan kaçınılmalıdır. Sürekli yeni gelişmeleri ve eğitim tekniklerini öğrenmeye açık olmalı, bunun için bu konuda yazılmış makale ve dergileri takip etmeli, mesleki seminer ve eğitimlere katılmalıdır .

Köpek Eğitmenliği Branşları Nelerdir?

Eğitmen olmak isteyenlerin köpek eğitmenliği konusunda farklı branşlar arasında seçim yapma şansları vardır. Bunlar iş köpeği köpek eğitmenliği, Adli hizmet köpek eğitmenliği, ceset arama köpek eğitmenliği, iz takibi köpek eğitmenliği, arama kurtarma köpek eğitmenliği, bomba köpeği köpek eğitmenliği, koruma ve devriye köpek eğitmenliği, mayın arama köpek eğitmenliği, narkotik arama köpek eğitmenliği, narkotik arama köpek eğitmenliği, K-9 köpeği eğitmenliği gibi branşlardır. En az 3 tanesinde uzmanlaşan köpek eğitmenleri devlet kurumlarında çalışma şansına sahip olabilir, daha kolay iş bulabilirler.

Köpek Eğitmenliği İçin Nereden Eğitim Alınır?

Gün geçtikçe yaygınlaşan köpek eğitmenliği mesleği için henüz üniversite yada meslek liselerinde bölüm yoktur. Ancak köpek eğitmeni yetiştirmek için sürekli özel, yeni kurslar açılmakta, bu kurslar yeni köpek eğitmenleri yetiştirmektedir. En az iki ay sürecek olan köpek eğitmenliği kurslarında uzman eğitmenler tarafından gerekli bilgiler ve eğitimler verilmektedir.

K-9 Eğitmeni Nasıl Olunur?

K-9 eğitmenleri köpekler başta olmak üzere bütün hayvanları seven, takım arkadaşlarıyla uyumlu olan, disiplinli ve düzenli insanlar olmalıdır. Köpekle bağ kuramayan, iyi davranmayan kişiler eğitmen olamazlar. Alkol ve kötü alışkanlıklardan uzak durmalıdır. Tecrübe gerektirdiği için Emniyet Müdürlüğü ya da Askeri bir kurum tarafından yada Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’nın kendisi yada yetkili kıldığı bir köpek çiftliğinden veya bu konuda geçerli sertifikası bulunan bir eğitmen tarafından özel güvenlik şirketleri aracılığıyla verilecek kursları başarı ile tamamlayan yada en az 1 sene bizzat bu konuda tecrübesi olan ve bu tecrübeyi ispatlayabilen kişiler K-9 eğitmenliği yapabilirler. K-9 köpekleri eğitimcisinin herhangi bir özrü yada sakatlığı bulunmamalıdır. Her 6 ayda bir sağlık kontrolünden geçmelidir.

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.