Köpek eğitimi ekşi
Köpek eğitiminde sizler için birçok makale hazırlandı. Bunlar genellikle uzman eğitmenlerin ağızlarından yansıtılmış bilimsel cümlelerdi. Bu yeni makaledeyse, Türkiye’nin önde gelen paylaşım sitesi ekşi sözlükte birçok insanın köpek eğitimi üzerine verdiği tüyolar aktarılacaktır. Şaka ile karışık geçecek bu makalenin bu yönde yazılmasındaki amaç, köpek eğitimine ilgi duyup da bilimsel çalışma okumayı sevmeyen bireylere dönük olarak nükteli kişiliklerine hitap unsuru olmasıdır. Makalenin bu ilk bölümünde açıklama yapıldıktan sonra diğer bölümlerde ekşi sözlükten iktibaslara yer verilecek, yer yer ciddî, yer yer gayri ciddî bilgilerle karşılaşacaksınız. Köpek eğitimi ekşi sözlük makalesine madde madd alıntılarla başlıyoruz.
Köpek eğitimi üzerine ekşi sözlükten tüyolardan belli başlı olanlarını sıralıyoruz.
1.Köpek eğitimi, Türk icadı olarak şu şekilde yapılır. Gazete kâğıdı rulo yapılıp köpeğin kafasına kafasına vurulur.
2.Köpeğinizi karanlık bir odaya kapatarak eğitmek
- burnuna, ağzına hafifçe vurmak
- Aç bırakılarak cezalandırmak
5.K9 eğitim merkezlerinde parayı çar çur etmektense gazete kâğıtlarını biriktirerek başına başına vurun, bakalım, itaat ediyor mu etmiyor mu…
Buradaki paragrafta yer alan maddeler sizin de rahatlıkla anladığı gibi tamamen güldürü amaçlı yapılmış cümlelerdir. Yukarıdaki giriş cümlesinde söz edildiği gibi bu makalenin diğerlerinden farkının yer yer şakalara yer vermesiyle nükteli bireylere hitap etmesi olduğundan bu tarz tercih edilmiştir.
Elbette yukarıda yazıldığı gibi köpeğin itaat etmesini ne kafasına gazetelerle vurarak ne burnuna, ağzına vurarak ne karanlıkta bırakarak ve ne de aç bırakmak suretiyle cezalandırarak sağlayabilirsiniz. Köpeği bunlarla yetiştirmeye kalktığınızda köpek ileride saldırgan özelliklere ve yabanî karaktere bürünerek diğer insanlara olduğu gibi sahibine dahi zarar verebilir. Bu nedenle köpek eğitimi ekşi sözlüğün yazdığı gibi yapılmamalı, uzman eğitmenlere bırakılmalıdır.
Köpek eğitimi ekşi
Buraya kadar anlatılanların dışında ekşi sözlükte elbette ciddî eğitim tavsiyeleri de verilmiştir. Bunları da belli başlı maddelerle sıralayabiliriz.
- Köpek eğitmenin vakti yoktur, eğitim köpeğin sahibini bulduğu andan itibaren başlar.
- Köpek eğitiminde ilk sırayı tuvalet eğitimi alır. Köpeğinizin tuvaletini nereye yapması gerektiğine karar vermelisiniz.
- Köpeğinizde günde kırk kez ‘hayır!’ diye bağırmanın alemi yok. Onlar, insanlar gibi çağrışımsal zekâya sahip olmadıklarından azarla uslanmaları fayda vermez. Vermeyeceği gibi köpeğinizin size olan sevgisinin kırılması da yanınıza ziyan olarak kalır.
- Köpeğinize itaat eğitimleri vermelisiniz. Dur- Otur- Kalk gibi temel komutları ona alıştırmalısınız. Bunların içlerinde köpeğinizin öğreneceği en kolay komut otur komutudur. Köpek, yanımızda iken gözlerine bakarak ve uzatarak otur diye komut vereceğiz ve köpek zaten oturacaktır. Bunun pekişmesi ve devamlı hâle gelmesi için de pekiştireç olarak başını okşayacağız.
Köpek eğitimi ekşi bilgiler vermeye devam edilen makalenin sonuç bölümüne giderken bu kez de genel özellikler aktarılacaktır.
Köpek eğitimi, hassas bir konudur. Söz konusu köpek eğitimi olduğundan köpek eğitimi ekşi sözlüğün dediği gibi ilkel ve teknik dışı yöntemlerle verilmemelidir. Çünki bunun ne insan ahlâkında ne de vicdan felsefesinde yeri vardır. Bu nedenle köpekler, cinslerine uygun olarak uzmanların eğitimine bırakılmalı; hem sahibin hem de diğer masum insanların hayatlarıyla oynanmamalıdır. Unutulmaması gerekir ki suçlu köpek değil, köpeğin sahibidir. Hayvanlar alemi tamamen içgüdüyle hareket ettiklerinden onların yaptığı her bir şey bilinçli değildir. Köpeklerin eğitiminde, cinslerinin özellikleri çok önemlidir. Nitekim K9 cins bir köpeğin eğitim şartları diğerlerinden hem daha uzundur hem de daha çetindir. Bu yüzden köpeğin cinsi son derece öneme sahiptir.
Henüz yorum yapılmamış.