Kopay Köpek Özellikleri
Kopay Köpek Özellikleri burunlarının üstün koku alma özellikleri ile avını kolaylıkla bulabilen av köpeklerine kopay köpeği ismi verilir. Gerçek isimleri Transylvanian Hound ya da Transilvanya tazısı olarak bilinir. Tüy olarak güçlü ve kısa bir kürke sahiptirler. Renkleri ağırlık siyah üzerine boyun, baş, kuyruk ve ayaklarda kahverengi ya da beyaz benekli olabilir. Kürklerinde bulunabilen beyaz renklerin ağırlıklı olduğu durumlarda bu cinslerde kusur olarak sayılır. Kopay köpekleri bacakları kısa ve bacakları uzun olmak üzere iki bölüme ayrılır. Bacakları kısa kopay köpeklerinin omuz yüksekliği 46 53 cm arasındadır. Avlanma olarak tilki ve tavşan gibi avlarda kullanılır. Bu cins günümüzde az sayıdadır.
Ağırlıkları 30 35 kg arasındadır. Bacakları uzun kopay köpekleri ise 56 66 cm aralığında yüksekliğe sahiptirler. Kilo oranları değişkenlik gösterebilir. Geyik ve yaban domuzu gibi büyük avcılıklarda kullanılır. Vücudu başı ile aynı orantıda olur. Geniş burun deliklerine sahiptir ve burunlarının renkleri koyu renkte genellikle siyahtır. Çene kapanışı makas gibidir. Boyun uzunluğu orta yüksekliktedir. Boynu kaslı bir yapıya ve görünüme sahiptir. Göğüs kısmı uzundur. Bacakları kaslı bir görünüme sahip ve uzundur. Kuyrukları uzundur. Avlanma esnasında kuyrukları hafif kıvrık şekilde yukarı doğru dik durur. Ortalama olarak 14 yıl yaşarlar.
Kopay Köpek Özellikleri
Erken sosyalleşmiş olması eğitimi kolaylaştırır. İlk olarak temel itaat eğitimi almalıdır. Temel itaat eğitimi alan kopay köpekler, avcılık konusunda daha kolay eğitilebilir. Temel itaat eğitimi verilmeden avcılık konusunda eğitim verilen köpeği av esnasında kaybedebilirsiniz. 3. ayını doldurmadan sahibinin vereceği komutları öğrenmiş olması son derece önemlidir. Avlanma esnasında sahibinin vereceği gel komutuna uyan köpekler kaybolmadan avını tamamlamış olur. Gel komutunu öğretmenin en kolay yöntemi beslenme sırasında mama kabına koyulan köpek mamasına gel diyerek çağırmaktır. Gel komutunu sadece konuşarak değil, bir düdük ile de verebilirsiniz. Avlanma için eğitilen köpeğin bir düdük sesine alışık olması av esnasında geniş arazilerde bu sesi daha kolay duymasını sağlayacak ve size gelmesini sağlayacaktır. Beslenme sırasında dur komutunun öğretilmesi de avlanma esnasında köpeğin ağzından avı almanızı kolaylaştıracaktır. Temel itaat eğitimini tam anlamıyla alan bir köpek ile avlanma oldukça zevkli bir hal alacaktır.
Kopay Köpeği Beslenmesi
Beslenme yöntemleri köpeğin hangi alanda yetiştirildiği konusunda değişkenlik gösterir. Sadece ev ortamı için beslenen bir kopay köpeğinin beslenmesi için kaliteli bir kuru mama yeterli olacaktır. Ancak avlanma için yetiştirilen bir kopay köpeği, av esnasında sahibine getirdiği tavşanlardan payına düşeni yemeli ve av özelliğinin artması sağlanmalıdır. Yavru kopay köpeklerinin beslenmesi için kaliteli puppy mamalar tercih edilebilir. Puppy mamalar sindirimi kolay ve besin değeri oldukça yüksek mamalardır. Evden atılacak artık yemekleri ya da normal ev yemeklerini ona vermek tavsiye edilmez.
Kopay Köpeği Hastalıkları
Kopay köpekleri güçlü oldukları için sağlık açısından da oldukça sağlamdırlar. Genlerinde bulunan bazı hastalıklar mevcuttur. Bu nedenle yavru köpek alırken soy sağlık durumları öğrenilmeli ve ona göre tercih edilmelidir. Bunun yanı sıra soyunda bulunan hastalıklar hakkında bilgi sahibi olarak köpek edinilmeli, ileri ki zamanlarda oluşabilecek sağlık problemleri konusunda fikir edinilmelidir. Kalça displazisi genlerinde bulunan başlıca hastalıklardandır. Bunun yanı sıra kalça displazisi geninde olmadığı halde bile oluşabilir. Kaygan zeminlerde oynayan yavru kopaylar ileri ki yaşlarında kalça displazisi olabilir. Bunun yanı sıra arka ayaklarını çok sık kullanan yavru köpeklerde de oluşabilir. Sık bir şekilde merdiven inip çıkartmak ve arka ayaklarını fazla kullandığı oyunlar oynatmaktan uzak tutmalısınız.
benim köpeğimde siyah renk köpek